fredag den 20. september 2013

Derfor skal du holde øje med dit taljemål

 

Det er godt at kende sit taljemål, da et for stort taljemål indebærer øget risiko for udvikling af en række alvorlige sygdomme. Et for stort taljemål kan forebygges ved at holde vægten, dyrke motion og spise sundt.


Taljemål kvinder:
·         Normalvægt: < 80 cm
·         Moderat overvægtig: 80-88 cm
·         Svært overvægtig: > 88 cm

Taljemål mænd:
·         Normalvægt: < 94 cm 
·         Moderat overvægtig: 94-102 cm 
·         Svært overvægtig: > 102 cm

Kort om taljemål
Taljemålet er en god og ret præcis målemetode, der med ét tal kan klarlægge, om det fedt du eventuelt har for meget af, sidder uheldigt omkring maveregionen. Fedt omkring maven (æbleform) spiller en rolle for forhøjet kolesterol og blodsukker, og øger risikoen for Type 2 diabetes og tidlig død, mens fedt på hofterne (pæreform) ikke giver særlig risiko for følgesygdomme. Taljemålet vurderes til at være en bedre målestok til at forudsige en eventuelt øget risiko for sygdom end BMI.

For højt taljemål – den farlige æbleform
Det fedt, der sidder på maven kaldes abdominalt fedt, og det er farligt for helbredet. Abdominalt fedt er medskyldig i en række risikofaktorer og udgør det metaboliske syndrom det vil sige kombinationen af diabetes, for højt tajlemål (bugfedme-fedt omkring de indre organer i bughulen), for højt blodtryk og for højt kolesteroltal. Abdominialt- eller mavefedt giver anledning til en betændelseslignende tilstand (inflammation). Abdominalt fedt er mere skadeligt end fedt på lår og baller, og dette, i kombination med tæt kontakt til de indre organer, skaber en uhensigtsmæssig reaktion.

Sådan måler du din talje rigtigt
Taljemålet måles på linje med navlen og på bar mave, under let udånding (ja, og ikke ved at trække maven ind under ribbenene ;-)) 














Ingen kommentarer :

Send en kommentar